2012. augusztus 28., kedd

Napi étrend, mozgás 2012-08-28






























A neten olvastam valahol a következő néhány tippet a hatékony fogyókúra elősegítésére. Megosztom, hátha tudtok belőle hasznosítani valamit. A nagy pohár vízzel, és a ne együnk a tévé előtt tanácsokat jómagam már rég szem előtt tartom. 


Meglepő tippek a hatékony fogyókúrához
Fogyókúrázni nem könnyű, pláne, ha ugyanazokat a tippeket olvassuk újra és újra minden magazinban. Mégis vannak néha olyan meglepő fogyókúrás tippek, amik valóban segítenek, varázslat és kuruzslás nélkül. Mert egyszer mindenkinek eljön a nagy pillanata, amikor valóban sikerül!
Jöhet a nasi - módjával
Régen azt mondták a táplálkozási szakértők, hogy ne együnk étkezések között. Most viszont az az új diétás szlogen, hogy együnk apró falatokat, csak okosan. Jobb egy egészséges snack, mint a 2 óra múlva bűntudattal elmajszolt chips vagy sütemény. Szerelkezzünk fel tehát egy rakat egészséges snackkel, ami vész esetén, de csakis vész esetén, a kezünk ügyébe eshet.
Főként a magas fehérjetartalmú ételeket ajánlják, mivel azok jobban csitítják az éhséget, és több energiát adnak. Ilyen pl. néhány szem sós mogyoró, vagy a mogyorót egy kis olívaolajjal mixelve és darálva, mogyorókrém eperre vagy almaszeletekre kenve. Egy kisebb kocka (2x2 cm-es) edami sajt 1 darab dióval, 1 főtt tojás 1 fél pirítóssal, vagy egy fél banán is tökéletesen megteszi.
Egy gyors telefon
Ha a nasin már túl van, mégis az ennivaló körül forognak a gondolatai (pedig komolyabb éhség nem gyötri, csak a vágy nem hagyja nyugodni), próbáljon meg néhány kedves, rég nem látott ismerőssel, hozzátartozóval, vagy megbízható baráttal beszélgetni telefonon. Persze nem arról, hogy milyen finomságok lapulnak a hűtőben, és mégis egy nagy elhatározás fala áll Ön és a vágykeltő falatok között.
Érdeklődjön a hogylétükről, terveikről. Egy perc és el is felejti, hogy az ételek körül forogtak a gondolatai. A telefonpartnerének pedig jól fog esni, hogy végre valaki érdeklődött utána. Hogy a telefon elfér az egyik kezében, a snack a másikban, és nagyokat tud érdeklődve hümmögni a telefonba? Fogas kérdés: ha teheti, álljon fel, és sétáljon egyet telefonálás közben, vagy csak fogja meg a szabad kezével a szék támláját, játsszon egy tollal a telefonbeszélgetés közben, vagy bármivel, aminek a birizgálása megnyugtatja, és eltereli a gondolatait.
Összpontosítson a nyalánkságra
Látszólag némi ellentmondással, próbálja meg gondolatban a lehető legrészletesebben végigenni a vágykeltő falatokat. A legújabb kutatások szerint (szeretjük az ételbarát tudósokat), a nassolás, evés részletes vizuális elképzelése nemhogy növelné az étkezési ingert, de épp ellenkezőleg: csökkenti. Ha már gondolatban jó alaposan magunkévá tettük a kiszemelt ételt, a valóságban kevesebbet fogyasztunk belőle.
Egy nagy pohár víz
A snack utáni vágy javarészt abból fakad, hogy szomjasak vagyunk. De a szomjúság helyett az éhségérzet lesz úrrá rajtunk. Igyon olyan sűrűn vizet, amennyire csak tud. Ha megéhezik, igyon néhány korttyal, és nagyobb étkezések előtt pedig egy nagyobb pohárral. Ha unja a víz ‘ízét’, cseppentsen bele egy kis citromlét, vagy higítsa rooibos vagy gyümölcsteával (mindkettő koffeinmentes), és igya szívószállal.
30 perc ide és oda
Feküdjön le a szokásosnál félórával korábban és keljen félórával később (ha teheti). Kutatások bizonyítják, hogy napi plusz 30-60 perces alvásadaggal nemcsak kevésbé leszünk fáradtak vagy netán nyúzottak, de egészségesebb ételeket is eszünk, és nem próbáljuk az elveszett alvást, a kialvatlanságot nasival pótolni (a zugevés egyik legfőbb oka, hogy fáradtak vagyunk napközben, és igyekszünk innen-onnan pótolni az energiát).
Az közismert, hogy az alvás szépít és fogyaszt is, de gondolta volna, hogy napi plusz félóra is már többszáz kalóriát jelenthet?
A monitor dupláz
A TV sorozatok és adások, vagy a sok irodai munka miatt, és manapság pedig talán a youtube és más izgalmas weboldalak miatt is egyre inkább hajlamosak vagyunk arra, hogy a monitor előtt vackolódjunk be ebédre vagy vacsorára. És monitorból egyre több van az életünkben. A probléma az, hogy a képernyő előtt ülve majdnem dupla annyit eszünk meg az ételből, mintha natúran fogyasztjuk.
Elképesztő, hogy mennyire észrevétlenül kúsznak fel a plusz kilók? Változtasson az étkezési szokásain, de legalábbis a helyszínén. A váltás eleinte drasztikusnak tűnhet, az étkezések pedig unalmasnak a sok stimuláló videó után, de megéri váltani: 40%-kal kevesebb kalóriát tömünk magunkba másokkal beszélgetve, vagy csendben gondolkodva evés közben.
Hogy ott a mobil és lehet sms-ezni, vagy autóvezetés közben kap be néhány falatot? Sajnos ugyanúgy növelik az elfogyasztott kalóriamennyiséget, mint a monitor előtti étkezés...
Őrizze meg
Aki szeret csokoládét, bonbonokat és egyéb finomságokat nassolni, annak az egyik legjobb fogyókúrás tipp, ha nem dobja el a papírokat. Így egy hét alatt nyilvánvalóvá válik, hogy mennyi is fogy ezekből a finomságokból. Talán segít visszavenni belőlük, ha szembesülünk a valósággal.
A kalóriákat valóban mi tömjük magunkba. Az egyik bevált módszer, ha fokozatosan elkezdjük csökkenteni a csomagolópapírok számát. Persze nem magunkat csapva be, hanem a csokikat, kekszeket felezve. Pl. egy szelet csokit csak félig együnk meg, és hagyjuk másnapra a másik felét. Ha úgy könnyebb, akkor harapjunk a csoki mellé valamilyen vízben dúsabb gyümölcsbe, így higítva a kalóriák számát (pl. dinnye, barack, stb.), de nem a falatok számát.
Menni fog! És mindig lehet újrakezdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése